Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM’de kabul edilen 10. Yargı Paketi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeyle birlikte, halk arasında “cezasızlık algısını” ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Tunç, özellikle kısa süreli hapis cezalarının infazında değişikliklere gidildiğini duyurdu.
Bakan Tunç’un açıklamalarına göre, yeni düzenleme ile mahkumların aldıkları cezanın koşullu salıverme tarihine kadarki sürenin en az onda birini ceza infaz kurumunda geçirmesi zorunlu hale getirildi. Bu değişiklikle birlikte:
- 2 yıl hapis cezası alanlar en az 36 gün
- 1 yıl hapis cezası alanlar en az 18 gün
- 6 ay hapis cezası alanlar en az 9 gün
cezaevinde kalacak. Bakan Tunç, bu sürenin toplumdaki “cezasızlık algısını” yok edeceğini vurguladı.
Denetimli serbestlik sisteminin önemine de değinen Tunç, denetimli serbestlik görevlilerinin toplumun her kesimine dokunmaya çalıştığını ve bu yapının daha da güçlenmesi için gerekli adımların atılacağını belirtti. Ayrıca, konutta infaz edilirken denetimli olarak takibin sağlanması konusunda da çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
Adalet Bakanı Tunç, cezanın sadece geçmişin bedeli olarak değil, geleceğe açılan bir kapı olarak görüldüğünü ve denetimli serbestlik sisteminin Türkiye’ye özgü bir uygulama olmadığını da sözlerine ekledi.
Bir yanıt yazın