Dünya gözü Türkiye’de
Türkiye, uluslararası diplomaside giderek artan rolüyle dikkat çekiyor. Bölgesel ve küresel barış ve istikrarı teşvik etme çabalarıyla “güvenilir bir ülke” konumuna yükseldi.
Antalya, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yapıyor. Toplantıda, Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nin hazırlıkları ele alınıyor. 32 müttefik ülkenin katıldığı toplantıda, 26 ülke dışişleri bakanı düzeyinde temsil ediliyor. İsveç ve Finlandiya, Türkiye’deki bu toplantıya ilk kez NATO üyesi olarak katılıyor. Bu toplantı ve yaklaşan NATO Liderler Zirvesi, Türkiye’nin NATO’ya ve Avrupa-Atlantik güvenliğine verdiği önemi gösteriyor.
Toplantıların ana gündem maddelerinden biri, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ışığında Avrupa güvenliğinin geleceği. Dünya medyası, Türkiye’nin çatışmaya son verme çabalarındaki kritik rolü nedeniyle Ankara’dan gelecek açıklamalara odaklanmış durumda. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Ukraynalı mevkidaşı Andrii Sybiha ile bir araya gelerek ateşkes ve kalıcı barış için çabaları görüştü. Türkiye, arabuluculuk ve müzakerelere ev sahipliği yapma dahil her türlü desteği sunmaya hazır olduğunu belirtti.
Rusya ve Ukrayna’nın barış görüşmelerine yaklaşımı konusunda farklı görüşleri bulunuyor. Rusya, liderler toplantısından önce daha düşük düzeyde müzakereler tercih ederken, Ukrayna üst düzey liderlerin hemen bir araya gelmesini istiyor.
Toplantılarda, transatlantik yük paylaşımı, artan savunma harcamaları ve Avrupalı müttefiklerin kıtanın güvenliğinde daha büyük bir rol oynaması da ele alınıyor. Türkiye’nin güçlü ordusu, modern savunma yetenekleri ve NATO’nun %2 kriterini aşan savunma harcamalarıyla Avrupa güvenliğine yaptığı katkılar vurgulanıyor. Türkiye ayrıca, terörle mücadelede müttefiklerden daha fazla dayanışma ve savunma sanayi iş birliği ve ticaretindeki engellerin kaldırılmasını talep ediyor.