Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ünüvar, Bunyaviridae ailesine ait Nairovirus cinsi tarafından neden olunan bu ciddi hastalığın, özellikle Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını vurguladı.

Hastalığın, kenelerin ısırması veya enfekte hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu geçtiğini belirten Doç. Dr. Ünüvar, sağlık çalışanlarının da enfekte hastaların vücut sıvılarıyla korunmasız teması sonucunda risk altında olduğunu ifade etti. KKKA’nın belirtileri arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal bulunduğunu, ilerleyen evrelerde ise kanama belirtilerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Erken tanı ve hastanın izolasyonunun, destekleyici tedavilerle birlikte ölüm oranlarını azaltabileceğini söyleyen Ünüvar, hastalığın önlenmesinde kenelerle temastan kaçınma, kene kovucu kullanımı ve riskli alanlara giderken vücudu örten açık renkli giysiler giyme gibi önlemlerin kritik önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, vücutta kene kontrolünün ve uygun yöntemlerle çıkarılmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekti. KKKA’nın önemli bir halk sağlığı tehdidi olduğunu vurgulayan Ünüvar, farkındalığın artırılması ve eğitim faaliyetlerinin hastalığın kontrolü için vazgeçilmez olduğunu sözlerine ekledi.