Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, son 4 yılda Hipertansiyon Modülü kapsamında yapılan taramalarda 278 bin kişiye hipertansiyon tanısı konulduğu bildirildi. Bu hastaların yüzde 82’sinde tansiyonun kontrol altına alındığı belirtildi.

Bakanlık, Hastalık Yönetim Platformu’nun hipertansiyon hastalarının tespiti ve takibini kolaylaştırdığını ifade etti. Temmuz 2021 ile Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen taramalarda 278 bin kişiye hipertansiyon teşhisi konulurken, düzenli izlem yapılan hastaların büyük çoğunluğunda tansiyonun kontrol altında olduğu kaydedildi.

Açıklamada, yüksek kan basıncının inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çekildi. Türkiye’de 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 15 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon sıklığının yüzde 18,3 olduğu ve bu oranın yaşla birlikte arttığı bilgisi verildi.

Hipertansiyon Farkındalığı ve Risk Faktörleri

Dünya genelinde hipertansiyon farkındalığının istenilen düzeyde olmadığına vurgu yapılan açıklamada, 30-79 yaş arasındaki yetişkinlerin sadece yüzde 54’üne teşhis konulduğu, yüzde 42’sinin tedavi gördüğü ve yalnızca yüzde 21’inde hipertansiyonun kontrol altında olduğu bilgisi paylaşıldı. Güncel çalışmaların, Türkiye’de hipertansiyon tedavisi alan her 5 hastadan birinin ilaçlarını düzenli kullanmadığını gösterdiği belirtildi.

Hipertansiyona yol açan nedenler arasında aşırı tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden yetersiz beslenme, aşırı kilo, fiziksel hareketsizlik, alkol ve tütün kullanımı ile stres en yaygın risk faktörleri olarak sıralandı.

Sağlık Bakanlığı, kan basıncını kontrol altında tutmak için şu önerilerde bulundu:

Sağlıklı beslenmek ve yeterli su içmek
Tuz tüketimini azaltmak
Tütün ve alkolden uzak durmak
Düzenli fiziksel aktivite yapmak
Aile hekimine başvurarak sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak
Tansiyonu düzenli ölçtürmek
İlaçları hekimin önerdiği şekilde ve düzenli kullanmak