AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, sağlık alanında önemli değişiklikler öngören bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını duyurdu. Usta, İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan ve Bayburt Milletvekili Orhan Ateş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 29 maddeden oluşan teklifin detaylarını paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve etkinliğinin artırılması yönünde atılan adımlara değinen Usta, teklifin doğrudan insan hayatına dokunan düzenlemeler içerdiğini belirtti.
İlaç ve Aşı Takibinde Dijital Dönem
Teklifin getirdiği önemli yeniliklerden biri, ilaç ve aşıların tedarik zinciri boyunca elektronik takip sistemleri üzerinden izlenmesi. Usta’nın açıklamalarına göre, ürünlerin imalatından başlayıp hastaya teslimine kadar tüm aşamaların konum, zaman ve durum bilgileri Sağlık Bakanlığı veri tabanında yer alacak. Bu sayede ilaç stokçuluğu ve fırsatçılığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Halk sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle özel tıbbi amaçlı gıdalar için de ilaç takip sistemine bildirim yükümlülüğü getirilecek.
Özel Sağlık Kuruluşlarında Yeni Düzenlemeler
Kanun teklifi, özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinin yalnızca bordrolu hekimlerce sunulabilmesi prensibini getiriyor. Bu düzenlemeyle kurumsal yapının güçlendirilmesi, hizmet kalitesinin ve denetlenebilirliğin artırılması amaçlanıyor. Özel hastaneler için 1 Haziran 2026 tarihine kadar uyum süreci öngörülürken, bu düzenlemeyle “yenidoğan çetesi” gibi suistimallerin önüne geçilmesi de hedefleniyor. Leyla Şahin Usta, “Özel hastanelerde çalışan her hekim, o hastanenin bordrolu hekimi olarak çalışacak. Bir fatura kesme usulüyle veya şirket üzerinden herhangi bir işlem yapamayacaklar,” ifadelerini kullandı.
Sağlık Meslekleri ve Eğitimde Yenilikler
Teklif, sağlık hizmetlerinde eğitim ve meslek tanımlarını daha işlevsel hale getiren düzenlemeler içeriyor. Diş protez teknisyenliği ve nükleer tıp teknikerliği meslekleri ihdas edilecek, sağlık meslek liselerine diş protez programları açılacak. Lise seviyesindeki ebe yardımcılığı ve hemşire yardımcılığı unvanları ise “sağlık bakım teknisyeni” altında birleştirilecek. Ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla aile hekimliği sistemi güçlendirilecek. Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU) süresi kısaltılırken, eğitimdeki ücret düşüşlerinin önüne geçmek amacıyla ek ödeme imkanları sağlanacak.
Tıbbi Kenevir Kullanım Alanı Genişliyor
Teklifle birlikte tıbbi kenevirin kullanım alanı genişletiliyor. Kenevir yetiştiriciliği, ilaç etkin maddesi elde etmenin yanı sıra tıbbi ürün, sağlık ve destek ürünleri ile kişisel bakım ürünleri elde etmeye yönelik olarak da yapılabilecek. Bu sayede kenevir ham maddesine duyulan ihtiyacın ülkemizdeki üretimden karşılanması ve sağlık hizmetlerinde rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Tıbbi kenevirin işlenmesi, ihracı, ruhsatlandırılması ve satışı Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olacak ve ürünler sadece eczanelerde satılabilecek.
Organ Bağışına Kolaylık, Parklarda Sağlık Hizmeti
Organ ve doku bağışlamak isteyenler için e-Devlet veya Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri üzerinden bağış yapabilme imkanı sağlanacak. Bu düzenlemeyle organ bağışının kolaylaştırılması ve sayısının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, organlarını bağışlayanların eş ve birinci derece yakınlarına, acil hastalardan sonra organ naklinde öncelik verilecek.
Teklif, ihtiyaç duyulması halinde acil sağlık hizmetleri istasyonu, sağlıklı hayat merkezi veya aile sağlığı merkezlerinin parklarda konumlandırılmasına olanak tanıyor. Bu yerler sadece kamu hizmeti için kullanılacak, devredilemeyecek ve başka amaçla kullanılamayacaktır. Parkların ölçüleri ve binaların metrekaresi kanunda ayrıntılı olarak belirtilecek, bu konuda suistimale izin verilmeyecektir.
Tıbbi Cihaz Sahteciliğine Yaptırım ve Yeni Meslek Tanımları
Teklif, özel sağlık kuruluşları için reklam yasağına ilişkin düzenlemeler ve tıbbi cihaz sahteciliğinin önlenmesine yönelik yaptırımlar da içeriyor. Tıbbi cihazların sahtesini üretenler, servis hizmeti verenler ve piyasaya arz edenler hakkında yeni idari yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve optisyen-gözlükçüler odalarına yönelik düzenlemeler ile uzman personelin ilçe nüfusu 100 binin üzerindeki ilçe sağlık müdürlüklerinde görevlendirilmesi de mümkün hale gelecek.
Leyla Şahin Usta, takviye ilaçlarla ilgili de çalıştıklarını ve ilerleyen dönemde bu konuda da düzenlemeler yapılacağını ifade etti.
Bir yanıt yazın