Danıştay 2. Dairesi, aile sağlığı çalışanlarına yalnızca çalıştıkları günler için ödeme yapılmasının hukuka uygun olduğuna hükmetti.
Danıştay 2. Dairesi, aile sağlığı çalışanlarına yalnızca çalıştıkları günler için ödeme yapılmasının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Kararda, bu çalışanların imzaladığı sözleşmelerde, ücretlendirme esaslarının Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre belirleneceği açıkça belirtildiği vurgulandı.
5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’na dayanılarak hazırlanan ve 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde, aile sağlığı çalışanlarına çalışılan gün esas alınarak ödeme yapılacağı açık şekilde düzenlenmişti. Bu kapsamda, görevine gelmeyen bir çalışana ücret ödenmemesinin sözleşmenin ve yönetmeliğin doğal bir sonucu olduğu ifade edildi.
Davaya konu olayda, sözleşmeli aile sağlığı çalışanının bir gün göreve gelmediği sabit olup, Yönetmelik’in istisna getiren 22. maddesine giren bir durumun bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle idarenin ücret ödememe işlemi hukuka uygun bulundu.
Öte yandan, karşı oy gerekçesinde ise aile sağlığı çalışanlarının “kamu görevlisi” statüsünde olduğu vurgulandı. Aile hekimliği hizmetlerinin Devletin asli ve sürekli kamu hizmeti kapsamında olduğu belirtilerek, bu alanda çalışanların özlük haklarının ancak kanunla düzenlenmesi gerektiği görüşü dile getirildi. Anayasa’nın 128. maddesi gereğince kamu görevlilerinin hak ve yükümlülüklerinin yasa ile belirlenmesi gerektiğine yönelik daha önce verilmiş iptal kararlarının da bu yönde istikrar kazandığı hatırlatıldı.
YORUMLAR