CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen sağlıkla ilgili torba yasa teklifi sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Sarı, kanun teklifinin “torba kanun” olarak Meclis’e getirilmesini eleştirerek, “İçerisinde uzunca süreden beri, sürekli dile getirdiğimiz her şey var; doktorlar var, eczacılar var, optisyenler var, diş hekimleri var, organ naklî var, kenevir var, sahra hastanesi var, ne ararsanız var” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Bu tür bir yaklaşımın ülkenin temel sorunlarına kalıcı çözümler üretmekten uzak olduğunu belirtti.

Komisyon Kararı Neden Yasada Yok?

Sarı’nın dikkat çektiği en önemli konulardan biri, takviye edici gıdaların ve bitkisel ürünlerin sadece eczanelerden satılması yönünde komisyonda alınan ortak kararın yasa teklifine eklenmemesiydi. “Sağlık Komisyonu Başkanımız, AKP Sözcüsü Sayın Ümmügülşen Öztürk, Bakan Yardımcımız Şuayıp Bey ve tüm komisyon üyeleriyle birlikte bu konuda uzlaştık. Ama yasa teklifine bu madde konulmadı. Peki, bu komisyon ne için toplanıyor o zaman? Oy birliğiyle alınan karar dikkate alınmayacaksa komisyonun varlığının ne anlamı var?” diyerek Meclis’in iradesinin yok sayıldığını ifade etti. Sarı, bu durumun ardında lobicilik faaliyetleri olduğunu öne sürerek, “Sermaye istemedi; milletvekilleri istedi, Meclis istedi, sermaye istemedi, bu satışa sınır gelmesin, kapı kapı gezelim, ev ev satalım, marketlerde satalım, benzin istasyonlarında satalım, kozmetik mağazalarında satalım, internette satalım, herkese satalım kimse bizim önümüze engel olmasın” sözleriyle tepki gösterdi. Toplum sağlığının birtakım tekellerin çıkarları uğruna göz ardı edildiğini belirtti.

Eczacılara Yüklenen Mali Sorumluluklar ve İTS Sorunları

CHP Balıkesir Milletvekili, ilaç takip sistemi (İTS) kaynaklı stok hataları ve eczacılara getirilen yeni mali yükümlülüklere de değindi. Yasa teklifindeki geriye dönük uygulama tarihini (“Yasa geçmiş tarihli olarak çıkıyor ’15 Mart 2025 tarihinde uygulanacak.’ diye çıkıyor. Yasa geçmişe yönelik çıkar mı?”) ve kontrole tabi bazı ilaçların muafiyetini eleştirdi. Ayrıca, bazı ilaç firmalarının kamu kurum iskontosu uygulamadığını ve bunun eczacıları zor durumda bıraktığını belirtti.

KVKK ve İlaç Fiyatlarındaki Euro Kuru Gerçekleri

Sarı, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında eczacıların hastalarının ilaç bilgilerine erişememesinin danışmanlık hizmetlerini zorlaştırdığını dile getirerek VERBİS muafiyeti tanınması gerektiğini savundu. Son olarak, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kurunun piyasa gerçekliğini yansıtmadığını (“Resmi euro kuru 21 TL iken, piyasa kurunun 46 TL”) ve bunun ilaç temininde sıkıntılara yol açtığını vurguladı. Özellikle kronik hastalıkları olan çocuklar için medikal malzeme teminindeki fiyat farklarının erişimi zorlaştırdığını belirterek, yetkilileri duyarlılığa çağırdı.