AK Parti tarafından hazırlanan ve sağlık alanında önemli değişiklikler içeren 29 maddelik kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeler, ecza ticarethanelerinin denetiminden hekimlerin çalışma koşullarına, aile hekimliği eğitiminden organ bağışı süreçlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Yasaya göre, ecza ticarethaneleri, beşeri tıbbi ürünlerin ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zincirini Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği sisteme bildirmek zorunda olacak. Bu kurala uymayanlara yüksek idari para cezaları kesilecek, tekrarı halinde ise ruhsat iptaline kadar gidebilecek yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, tabipler, diş tabipleri ve uzman hekimler en fazla iki sağlık kurumunda çalışabilecek ve özel sağlık kuruluşlarında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı olarak istihdam edilecekler. Hastalardan elektronik ortamda muvafakat alınabilmesinin önü açılırken, ebe yardımcısı ve hemşire yardımcısı unvanları kaldırılarak “sağlık bakım teknisyeni” statüsü altında birleştirilecek.

Kanun, kenevirden elde edilen tıbbi ve kişisel bakım ürünlerinin ruhsatlandırma ve takip sistemine dahil edilmesini, bu ürünlerin sadece eczanelerden satışını öngörüyor. Organ bağışını teşvik etmek amacıyla ise bağışçının hayattayken yaptığı beyanın yakınlarının aksine olması durumunda bağışçının iradesinin esas alınacağı belirtiliyor. Ayrıca, organ bağışında bulunanların eş ve birinci derece yakınlarına organ nakli ihtiyacı halinde öncelik tanınacak. Düzenlemeyle, özel sağlık kuruluşlarının yanıltıcı veya haksız rekabet yaratan reklam faaliyetlerine de ağır cezalar getirildi. Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların ruhsatlandırma ve lisans ücretleri de yeniden belirlendi.